Mi az Streaming média protokoll?, és mi a különbség?

- Aug 31, 2016-

kiválasztása astreamingtechnológia magában foglalja a több megfontolások, beleértve annak megértését, hogy a pluses és minuses az adatfolyam-protokollt használják a technológiát. Ez a cikk meghatározza egy adatfolyam-protokollt, és majd tárgyalja a mai vezető streaming technológiák által használt protokollok viszonylagos érdemeinek.

Mi #39; s kommunikációs protokoll?

kommunikációs protokollokszabályok szabályozzák, hogyan adatokat közölt, meghatározó elemeket, mint a szintaxis a fájl fejlécek és az adatok, a hitelesítés és a hibakezelés. vannak könnyen több tucat protokollok részt egy egyszerű adatküldéscsomagaz interneten, és ez fontos megérteni, hogyan működnek együtt.


Röviden anemzetközi szervezet részére szabványosítás (iso)készítette: anyílt rendszerek összekapcsolásamodell, amely meghatározza a kommunikációs funkciók hét logikai réteg. összes adatfolyam-protokollokat találhatók az alkalmazási réteg, ami azt jelenti, hogy tudják használni minden réteg, alatta a víz funkciók, mint a adatcsomagok továbbítására. Ez lehetővé teszi, hogy minden réteg, hogy összpontosítson egy adott funkciót, ahelyett, hogy újra az egész köteg funkciók protokollok.

például aReal time streaming protocol (rtsp)van egy alkalmazás szintű folyó protokoll, amely segítségével több protokollt a szállítási réteg továbbítja a csomagokat, köztük auniverzális datagram protokoll (udp)ésátviteli control protokoll (tcp). néha az alkalmazás szintű protokoll van írva kimondottan egy adott átviteli protokoll, mint avalós idejű átviteli protokoll (rtp), ami általában UDP-átvitel épül.

remélhetőleg ez a rövid áttekintés segít megérteni, ahol a live streaming protokollokat, és hogyan ők egymásra hat-val más, alacsonyabb szintű protcols. Ez a technikai ahogy mi, emberek, így innen ki hogy kell sima vitorlás.

az elején nem volt http, és jó volt

Ezzel háttereként kezdjük az alkalmazási réteg protokoll hozzászokott patak video, kezdve a granddaddy mindannyiuk, vizsgálatahttp. mint azt bizonyára tudják, http hiperszöveg-átviteli protokoll, amely a lingua franca webes rövidítése. http web szerverek és böngészők közötti kommunikáció szabályozza, és terjeszti a tartalmat, a weboldalakon, hogy távoli nézők, beleértve a html szöveget, gif és jpg képek, pdf-fájlokat és más pókháló-kiindulópontul szolgáló (mint szemben, hogy a protokollFTP) letöltések.

korai kísérletek szállít video keresztül http kevesebb, mint megfelelő részére nagyszámú okok miatt nem volt a legkevésbé, amelyek a korlátozott sávszélesség elérhető-ban a 28/56 Kbps sebességű modem, a nap volt. az első videó fájlokat a weben keresztül letölt és játék, ami azt jelenti, teljesen letöltését lejátszás előtt volt szállították. majdAlmaúttörő koncepciójánaka progresszív letöltés, ahol a videó is kezdenek játszani, mint ez volt letöltött, amely segített egy kicsit, de nem nyújtanak szolgáltatásokat, mint lookahead keres vagy véletlenszerű-hozzáférést.

a másik nagy negatív http-szállított videó költsége és minősége, kérdések voltak. HTTP protokollon keresztüli kézbesítés úgy lehet elérni, amilyen gyorsan csak lehetővé teszi a rendelkezésre álló sávszélességet. Ha a néző egy nagy sebességű kapcsolaton keresztül csatlakozik, a teljes video reszelő volt küldött, amilyen gyorsan csak lehet. Ha a néző megállt figyeli, pár pillanat múlva, sok átvitele volt hiábavaló.

Ezen túlmenően ez a szállítási mód megnehezítette szolgálni több néző. Amikor kattintott a videó-megjelenítő, a szerver kezdett küldi a lehető leggyorsabban. Ha néző b, c, d és e kattintott a videó, elégtelen szolgálni őket akármi video addig, amíg az átruházást a néző lehet-e a kimeneti sávszélesség a teljes volt.

az adatfolyam-átviteli protokollok felemelkedése

a streaming media jelentősége növekedett, több adatfolyam-protokollokat hoztak létre, hogy ezeket a kérdéseket, beleértve a fent említett rtsp,Microsoft media services (mms)ésMacromediabarátait (majdAdobe)valós idejű üzenetkezelő protokoll(rtmp). magas szinten ezek a protokollok megosztott számos közös elemet.

először volt a streaming szerver, vagy egy szoftver műsor megbízott kizárólag szállít streaming tartalom. Ezek a streaming szerverek dolgoztak együtt hagyományos http-kiszolgálók úgy, hogy amikor a néző a kattintás egy linkre a http kiszolgálón, kezdeményezi a kapcsolatot a streaming szerver és a játékos, hogy fennállt, amíg a néző figyelte. Ebben az összefüggésben, mert ezeket a protokollokat kell tekinteni "állapot-nyilvántartó," mint a http, amely hontalan, és nincs kapcsolat a szerver és a játékos.

Ebben az összefüggésben foglalkozni a legtöbbje a negatív HTTP protokollon keresztüli kézbesítés. adatfolyam-átviteli protokollok engedélyezve törekszik, hogy a video reszelő-ban találomra tett pontot, és adaptív folyó, ahol több kódolt fájl juttatni a játékos alapján rendelkezésre álló sávszélesség és cpu erő. a szerver lehet méter ki a videót, hogy a játékos csak áramlását az idő alapján, tehát ha a néző megállt figyeli, kevés többlet-sávszélesség volt hiábavaló. a kimenő áram mérése volt, mert a streaming szerveren lehet hatékonyabban akarja szolgálni több felhasználó, javítsák a szolgáltatások általános minőségét.

http - vissza to the jövő

idővel mint Villanás video-ra emelkedett uralják a streaming videóinak tájat, rtmp lett a domináns adatfolyam-protokoll, és még mindig széles körben használják ma. azonban-val a bevezetés a microsoft http-alapúsima streamingés az applehttp-live streaming (hls), a streaming technológiák http-alapú kezdett újjáéledt, több okból, mindkét kelljen érzékelt negatív rtmp és innovációk a http-technológiákat, hogy sok a negatívokat foglalkozni.

rtmp észlelt hiányosságok közé tartozik:

  • RTMP-csomagok is blokkolja az egyes tűzfalak ellenére az adobe media server megoldások, ha ezeket a problémákat tapasztalt.

  • RTMP-csomagok nem emelőerő a szabványos http-cachingmechanisms belül a hálózatok, az Internet-szolgáltatók, vállalatok és más szervezetek, amelyek javíthatják az elosztás hatékonyságát és a szolgáltatás minősége.

  • az állandó szerver kapcsolat játékos azt jelenti megnövekedett költségeket, mert streaming szerverek pénzbe kerül.

  • a szükséges kiszolgáló is korlátozhatják a skálázhatóság, mint óta vannak sok több http szerver, mint rtmp streaming http-alapú.

  • RTMP még által használt területek, mint aBloombergésa street.com, amely hajlamos arra, hogy kétségbe vonja a fogalom az rtmp nem jut át a nézőket, erősen tűzfallal.ESPNésMTVis használ rtmp, melyik ideiglenes tákolmány Ön rákérdeznek, a skálázhatóság és a költség.

e kétségek félre, van egy általános felfogás, többek között a műszaki cognoscenti hogy http-alapú technológiák több hatásos-on szállít minőségi patakok. Plusz, az adobe bevezetettdinamikus adatfolyam (hds) http2010-ben egy flash-alapú alternatívát kínáljon azoknak, akik a http-alapú adatfolyam-hoz-a iskolapad. hirtelen megváltozó a http-alapú online videó szállítás már nem érintett földcsuszamlásszerű változást hozott egy teljesen új technológia; Flash felhasználók továbbra is emelőerő-a befektetés, flash fejlesztési és infrasture, és kihasználják a httpstreaming.

mint említettem, számos újítást a http adatfolyam-átvitel is címzett korábbi korlátait a technológia. mint korábban, nem tartós kapcsolat a szerver és a játékos; a videó bármely http-kiszolgálón található, és a technológia továbbra is hontalan. azonban most minden http-alapú patakok törött darabokat, vagy külön fájlokba vagy egy nagyobb fájlt szegmenseiben. lekérése egy egyes nagy reszelő-val egy kérés, nem http-alapú technológiák letölteni egymást követő rövid darabokat a szükséges alapot.


Ennek több előnye van. Először is van kevés hulladék, mert a videó szállítják azt nézte. Ez hatékonyan méter, meg a videót, és hatékonyan szolgálja több adatfolyamot egy egységes http-kiszolgáló engedélyezése. Keresek nincs probléma; Ha a néző magával rántja a playhead előre, a játékos tud csak letölteni a megfelelő darabokat. ezeket a technológiákat is engedélyezi, a hatékony kapcsol között patakok, így a felsorolt technológiákat (sima streaming, hls és hds) patak adaptív.

mivel ezek a technológiák szállítják, HTTP-n keresztül, hogy kikerüljék kérdésekkel néz szembe rtmp. http-alapú technológiák vagy tűzfal barátságos, és kihasználhatják a http cache mechanizmusok. nem streaming szerver szükség, mert ők kevésbé költséges, hogy végre és méretezhető, olcsón és hatékonyan szolgálja az elérhető felhasználók.

utolsó pont

újra, rtmp eloszlás még mindig széles körben és előnyösen használható sok weboldalak ma. Azonban bár kis lendületet az egyes oldalak változtatni lehet, ezen a ponton azt fontolgatja, hogy egy streaming technológia, a nyomasztó hangulat esetén átadni, HTTP-n keresztül. persze adaptív szállítás apple eszközök (és android 3.0 és magasabb), hls az egyetlen lehetőség.

Ez akkor is hasznos, felismerni, hogy a videotartalom letöltéssel sima régi http progresszív. Persze vannak korlátai, mint a hiánya adaptív streaming, de nem mondod, hogy van dolgozott túl rosszulYouTube-on, aki szállít mintegy 70 %-a videó a weben keresztül, kizárólag keresztül progresszív letöltés. azonban ez a megközelítés megakadályozza, hogy a YouTube-on telepítése aa digitális jogkezelés (drm)az elérhető technikákon keresztül hds, sima streaming, és hls, hogy megvédje a videók, ami az egyik fő oka, márkás tartalmú webhelyek alkalmazzák ezeket a technológiákat.

Végül ez a cikk középpontjában már általános internetes streaming. különösen az intranethez használják mint a streaming server-alapú protokollokIP-csoportcímzésés alkalmazások, mint apeer-to-peer szállításnyújt sok érték, és még több ígéret. Ne dobd ki a gyereket, a fürdővízzel együtt; a streaming Server kiszolgálók nem "rossz"- és a http isn #39; t quot;good.quot; inkább válassza ki a legjobb eszköz a munka.

Shenzhen bánya tech kínálnak, a kódoló támogat rtmp/rtsp/http és udp (ip multicast) protokoll.

lépjen kapcsolatba velünk további kódoló információk.


Egy pár:1080p IP videó kódoló HD-Sdi kamera (NEV-6604SD) Következő:HDMI átalakító (FG-SHA)